İTÜ Mezunlar Derneği’nin yayınlarından Mühendisname dergisi 2015 Eylül sayısında Aikimode Aiki Akademi kurucusu ve baş eğitmeni Oğuzhan Başkurt Sensei ile güzel bir röportaj gerçekleştirdi.

Mühendisname ekibine çok teşekkürler…Röportajın tamamını aşağıdan okuyabilirsiniz.

muhendisname1Dört Japon Savaş Sanatında siyah kuşak sahibi

Aikido, İaido, Jodo ve Kendo olmak üzere dört Japon savaş sanatında Türkiye’de siyah kuşak sahibi ilk ve tek kişi olan İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Yapıları Mühendisliği Bölümü mezunu Oğuzhan Ulvi Başkurt, Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük aikido merkezlerinden birini kurdu. Oğuzhan, aikido sporundan Türkiye’de kurduğu okula kadar pek çok sorumuzu yanıtladı.

Aikidoya olan merakınız nasıl başladı? 

Aikidoya ilgim, Eskişehir’de Lisede okuduğum dönemde bir televizyon dizisiyle başladı. 1999 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’ni kazandıktan sonra ailecek İstanbul’a geldik. O zamanlar aikido çok az yerde vardı. Ben de Yeşilyurt Spor Kulübü’nde bu sanata başladım, ilkokul zamanlanmda da karateyle uğraşmıştım. 

Kaç yıldır bu sporla uğraşıyorsunuz? 

Bu sanatta 15. yılımı tamamladım. Benim için aikido hiç bitmeyen bir aşk gibi. Her gün yeni bir şeyler öğrenebildiğim, yeni insanlar tanıdığım ve insanlara faydalı olabildiğim çok güzel bir uğraş. 


Kısaca aikido sporunu anlatabilir misiniz? 

Aikido Japonca üç heceden oluşur. Uyum (ai), enerji (ki) ve yol-ögreti (do) kelimelennın birleşimidir. Uyum (ai) evrende aslinda herkesin ihtiyacı olan ve her şeyin vartığını sürdürebilmesinı sağlayan bir ihtiyaç durumu. Enerji (ki) evrendeki tüm metanın ortak özelliği. Yol (do) ise etik ve ahlak prensiplerini içinde barındıran öğreti sistemidir. 

Ulusal ve uluslararası başanlannızdan bahsedebilir misiniz? 

Şu an Türkiye’nin hem en genç beşinci dan [beşinci derece siyah kuşak) aikidoyla uğraşan öğrencisi hem de eğitmeniyim. Öğrenciyim diyorum çünkü aslinda hepimiz bu hayatın sonuna kadar öğrenciyiz beşinci dan olmak benim yaşındaki biri için hem ulusal hem de uluslararası oldukça önemli sayılabilecek bir basan.

muhendisname2Başka hangi Japon sanatlarla ilgileniyorsunuz?

İaido, Jodo ve Kendo Japon savaş sanatlanyla uğraşıyorum. Aikido’yla birlikte bu dört Japon savaş sanatında Türkiye’de dan (siyah kuşak) sahibi ilk ve tek kişiyim ve derecelerim mevcut. Avrupa’nın önde gelen eğitimcileriyle çalışıyorum. Bu sanatların tümünu dünyada yapabilen çok az sayıda kişi olduğunu düşünürsek dört branşı devam ettirebilmek güzel ve keyif verici bir basan benim için. 

İTÜ’de aikido çalışmalanna ne zaman başladınız? 

2003 yılında İTÜ’de aikidoyu başlatmak için İTÜ Aikido Öğrenci Kulübü’nü kurduk. İki sene asistan egitmenlik yaptığım kulüpte 
2005 yıl1 itibarıyla baş eğitmenlik yapmaya başladım ve 2010 yılına kadar devam ettim. Bir sene de İTÜ Elginkan Lisesi’nde aikido eğitmenligi görevinde bulundum. İTÜ’de aikido eğitimlerim vermek bana muhteşem bir tecrübe kattı.


Aikimode Aiki Akademi’yi ne zaman kurdunuz? Neler yapıyorsunuz? 

İTÜ’den aldığım dinamizmle 2006 yilinda dışarıdan gelen talepler doğrultusunda farklı merkezlerde de aikido eğitimi vermeye 
başladım. 2007 yilinda Aikimode Aiki Akademiyi oluşturarak tüm eğitimlerimi bu marka çatısı altında vermeye devam ettim. 2009 yilinda Aikimode Aiki Akademi merkezini kurduk. muhendisname3

2015 yılı itibarıyla, dört yaşından altmış yaşına kadar bin’e yakın aktif öğrencisi olan Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük aikido merkezlerinden birini oluşturmuş olduk. Şu anda haftada 80 saat eğitimle dünyada da en aktif aikido okullarından birtanesiyiz. Aikimode Aiki Akademi. Türkiye’deki en profesyonel ve kurumsal aikido merkezlerinden birtanesi. Doğal otarak insanlar kendileri ve çocuklan için bizi tercih ediyor. İTÜ mezunu bir mühendis olmam nedeniyle analitik bir bakış açısıyla özel bir eğitim sistemi kurmam insanların ilgisini çekiyor. Ben de benden bu eğitimi almak isteyen yetişkin, genç ve çocuklar için iyi bir rol model olmaya çalışıyorum. ITÜ’nün bana kattıkları aslinda burada anlatmakla bitmez. Aynı zamanda şirketler ve kurumlar içinde motivasyon, iş geliştirme, güvenlik eğitimleri gibi farklı eğitimler de veriyoruz.

İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Yapılan Mühendisliği Bolümü’nden mezunsunuz. Kendi alanınızda hiç çalıştınız mı? Yoksa aklınızda sadece aikido mu vardı? 

İTÜ’de okurken aynı zamanda Avrupa Birliği Merkezi’nde webmaster olarak da görev yapıyordum. Sonrasında mega yat inşa eden bir firmada ve polietilen tank üreten firmada çalıştım. Aikido öğrenci sayım çok arttığı için 2008 yilinda bir karar vermem 
gerekiyordu. Ben de insanlara aikido sayesinde daha yararlı olabileceğimi düşündüm. ‘Mutlu et. mutlu ol’ prensibini benimsedim ve aikidoyu seçtim.